Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

イルカとクジラ ~ dolphin and whale.

うなぎ丼 ♨ UNAGIDON

tiistai 9. maaliskuuta 2010

イルカとクジラ ~ dolphin and whale.

The Cove voitti toissayönä Suomen aikaa parhaan dokumentin Oscarin. Dokumenttielokuva kertoo Japanin Taijissa harjoitettavasta delfiininpyynnistä ja sen julmuudesta. Taijilaiset olivat pettyneitä tämän dokumentin voittoon ja siihen, kuinka dokumentissa on vääristelty tätä elinkeinoa ja jätetty asioita sanomatta.Kyllä, Taijissa pyydetään delfiinejä. Kyllä, Japanissa syödään delfiinin lihaa. Jos suurkaupungissa asuvalta japanilaiselta kysyy mikä on Taiji? tai syövätkö japanilaiset delfiinin lihaa?, on vastaus todennäköisesti kielteinen. Monet pienissä rannikkokaupungeissa asuvat kuitenkin tuntevat Taijin valaanpyyntikylänä ja myöntävät syövänsä delfiinin lihaa.

Japanin TV:ssä on eilen ja tänään ollut keskustelua The Coven voitosta ja dokumentista kokonaisuudessaan. Seuraavassa pätkässä haastatellut japanilaiset ovat sitä mieltä että dokumentti oli subjektiivinen ja he ovat pettyneitä siihen että dokumentti voitti. Taijin kaupunginhallitus halusi lisäksi ilmoittaa, että delfiinin lihassa ei ole korkeaa elohopeapitoisuutta kuten dokumentti väittää, ja että delfiinin lihan syönnistä ei ole vaaraa japanilaisille.Pätkän loppupuolella uutisstudiossa keskustelevat henkilöt ovat myös sitä mieltä että dokumentti oli vääristelty. Keskustelua käydään lisäksi siitä, että dokumentissa näytetään delfiinien julmaa tappamista ilman että Taijin historiaa selvitetään yhtään. He vertaavat dokumentissa nähtävää toimintaa myös mm. YouTubesta löytyviin amerikkalaisiin kanantappovideoihin (joita en tähän liitä...) ja vastaavaan julmuuteen. Jos tehtäisiin dokumentti amerikkalaisesta kanantappamiskulttuurista, voittaisiko se Oscarin?


Ehkä joku toinen South Park -fani saattoi tämän postauksen otsakkeen nähdessään saada mielleyhtymän melko tuoreeseen jaksoon Whale Whore. Kyllä, aion viitata siihen tässä postauksessa, kun se sopii siihen kuin nappi silmään.

Kyseisessä jaksossa japanin pääministeri Yukio Hatoyamalla oli tätä sanottavaa:Jakson aikana selviää miksi japanilaiset vihaavat delfiinejä ja valaita. Amerikkalaiset tietysti lavastivat delfiinin ja valaan Hiroshiman pommitusten taakse antamalla japanilaisille valokuvan, jossa pommikonetta ohjaa delfiini ja valas.Tilanne selviää kuitenkin Stanin fiksulla juonella:Voisiko jakso parempiin sanoihin loppua: great job son, now the Japanese are normal like us.


Vaikka South Park onkin kärjistettyä satiiria, summaa tuo jakso tämän aiheen aika hyvin. En halua ottaa kantaa japanilaisten (tai minkään muunkaan maan) valaan- ja delfiininpyyntiin sen kummemmin; jokaisella on oma kulttuurinsa. Ei tietenkään sillä, että no, se nyt vaan on osa meidän kulttuuria olisi pätevä argumentti mihinkään. Mut niin kauan kun me kasvatetaan Mäkkärilehmiä joiden jalat katkee alta lehmän omasta painosta, pidetään kanoja liian pienissä tiloissa ja hakataan ne elävältä hengiltä, tarhataan minkkejä jne., ei meillä pitäis olla asiaan mitään sanottavaa. :-pAiheeseen mitenkään liittymättä (tai ajatusten poisviemiseksi delfiineistä ja valaista), haluaisin aloittaa kirsikankukkia käsittelevän musiikkivideosarjan pian saapuvan kirsikankukkakauden kunniaksi. Japanilaisessa TV-ohjelmassa kyseltiin juuri sadalta ihmiseltä heidän suosikkibiisejä jotka liittyvät kirsikankukkiin, ja laitanpa seuraaviin postauksiin suosituimmiksi nousseita kappaleita. Kuten aikaisemmin kerroin, kirsikankukkien aika on vuoden vaalituinta aikaa, joten siihen liittyy erittäin paljon muistoja, runoja ja musiikkikappaleita.


JUJU ~ Sakura ame


2 kommenttia:

 • 22. maaliskuuta 2010 klo 10.07 , Blogger Heikki Salo kirjoitti...

  Olen kyllä samaa mieltä tuosta delfiinibisneksestä. Jos (pitkä virke) Japseissa/täkäläisittäin pitäisivät maan ainoita lehmiä eläintarhoissa ja kun kouluttaja heittäisi niitä pallolla, ne sanois muu ja lapset tykkäis tästä hurjasti, ne suhtautuis lehmiin kuten me delfiineihin. Jos sieltä silloin sanoisivat, että ei ei, tehän syötte älykkäitä ja söpöjä eläimiä, täältä katsottas vähän pitkin nenänvartta takaisin. :-)

  Sattuiskohan kesällä vastaan joku Flipper Burger..

   
 • 22. maaliskuuta 2010 klo 11.17 , Blogger Lotta "lottimus" Watia kirjoitti...

  Joo, ikuinen juupas-jaapas-kiista on tuokin. Samat keskustelut valaan- ja tonnikalanpyynnistäkin, vähän eri argumenteillä vaan.

  Pari päivää sittenhän ne YK:ssa äänesti sinievätonnikalankin pyynnin bannaamisesta, mut ei menny esitys läpi; tästä tietty japanilaiset oli kaikista helpottuneimpia (ovat osallisia n. 80%:iin maailman tonnikalan pyynnistä).

   

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu