Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

節分 ~ winter turning into spring.

うなぎ丼 ♨ UNAGIDON

keskiviikko 3. helmikuuta 2010

節分 ~ winter turning into spring.

Ai mitä, kevät tuli? No ei nyt ihan ehkä Suomessa kuitenkaan, vaikka kelit onkin vähän lauhtuneet. Japanissa puolestaan juhlitaan tänään Setsubunia (節分, vuodenajan vaihtuminen), jota vietetään vuosittain talven viimeisenä päivänä, 3. helmikuuta. Kyllä Japanikin on paikoitellen vielä kylmä ja talvinen (Tokiossakin tuli juuri joku aika sitten lunta), mutta pikkuhiljaa käydään kohti kevättä ja kesää. :-) Pian on luumunkukinta-aikakin käsillä.Hohoo, onpas vanha kuva. Mut ainut kerta ku oon nähny luumunkukkia oli tuolloin neljä vuotta sitten kun käytiin Einarin kanssa ekaa kertaa Japanissa. Nämä kyseiset luumupuut kukkivat Osakan linnan viereisessä puistossa, joka taitaakin olla suosituin paikka Osakassa luumunkukkia käydä ihailemassa. Ajankohta oli tuolloin helmikuun puoliväli, joten pian ainakin noilla korkeuksilla pitäisi olla mahdollista ihastella näitä kukkia. :-))

Japanilaisessa runoudessa luumunkukat liitetään usein talveen, mutta kyllä tuo taitaa virallisesti kevättä jo olla kun ne suurimmassa osassa maata puhkeavat kukkaan. En kyllä oo yhtään perillä tän vuoden luumunkukinta-ajoista (niitä ei taideta niin paljoa kuulutellakaan kuin kirsikankukkavyöhykkeen liikkeitä), mutta uskoisin että Etelä-Japanissa (Kyûshû, Etelä-Honshû) luumupuut ovat jo kukassa.Mutta muutama sananen vielä Setsubunista. Ylläolevaan kuvaan tiivistyy moni asia joka liittyy tähän päivään. Setsubunina on tapana, että joko toshi-otoko (aikaisemmin selittämäni termi, vuosi-mies; tänä vuonna se on perheen tiikerinvuonna syntynyt poika) tai perheen pää heittelee paahdettuja soijapapuja huutaen Oni wa soto! Fuku wa uchi! (Demonit ulos! Onni sisään!). Tällä rituaalilla halutaan puhdistaa koti ajamalla pahat henget sieltä pois.

Tapoihin kuuluu myös syödä kokonainen makizushi (rullattu sushi) jota Setsubunina kutsutaan nimellä ehô-maki (恵方巻, onnekkaan suunnan rulla). Ehô-maki täytyy syödä kaikessa hiljaisuudessa siten, että rulla osoittaa sen vuoden onnensuuntaan. Onnensuunta määräytyy sen mukaan, minkä eläimen vuosi on meneillään. Tänävuonna onnensuunta on välillä lounas-länsi.

Viime vuonna japanilainen reportteri kävi Times Squarella syömässä ehô-makin:


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu